Dans le vignoble du Jura, le nom de Tissot – Stéphane, fils d'André et Mireille – est aujourd'hui une des grandes références d'Arbois. Le domaine propose quelque 35 cuvées d'une singulière personnalité et s'impose comme une des plus passionnantes “locomotives” de la viticulture jurassienne.
Le nom de Tissot – Stéphane, fils d'André et Mireille – est aujourd'hui une des grandes références du vignoble du Jura, principalement d'Arbois mais aussi des Côtes-du-Jura et de Château-Chalon. Depuis la prise en main du domaine par Stéphane et Bénédicte en 1990, le vignoble n'a cessé de croître, d'améliorer ses pratiques de culture (passage en bio en 1999, puis en biodynamie en 2004) et de vinification (levures indigènes, doses de soufre faibles ou nulles, élevages sur lies en fûts ou “amphores”). La taille du vignoble, qui atteint aujourd'hui 50 ha, et la diversification des parcelles (Les Bruyères, La Mailloche, En Barberon, Curon…) et des terroirs (marnes du Lias et du Trias, calcaires et argilo-calcaires) sont un atout au service d'expériences et d'essais dans les vignes comme en cave pour préciser et affiner les expressions des cépages sur les différents types de sol. C'est ainsi que le domaine est en mesure de proposer quelque 35 cuvées d'une singulière personnalité et s'impose comme une des plus passionnantes “locomotives” de la viticulture jurassienne.
The finest Trousseau vines on the estate's limestone terroir - such as the Corvées sous Curon parcel - with a vinification of de-stemmed grapes in wooden vats followed by a year's ageing in demi-muid.
A forty-year-old vineyard on limestone soil and a subsoil of Lias marl, Pinot Noir vinified in whole bunches in truncated wooden vats, with one year's aging in barrels.
A blend of plots of clay and limestone soils.The grapes are macerated for 3 months in amphorae, where the wine is then aged for 3 months. Sulfur free and unfiltered.
The limestone terroir beneath the iconic Tour de Curon overlooking Arbois yields remarkable Pinot Noirs. Vinification with whole grapes in wooden vats, aged 1 year in barrels.
A rarity: in the Chateau-Chalon appellation, where the grey marl terroir is normally dedicated only to Savagnin, an old Chardonnay vineyard left "on probation" (the literal translation of 'Sursis') in spite of appellation rules.
A rarity: in the Château-Chalon appellation area, where the grey marl terroir is dedicated solely to Savagnin, an old Chardonnay vineyard has been left on hold in the dedicated solely to Savagnin, an old Chardonnay vineyard left on probation for the benefit of its for the benefit of the quality of its grapes.
Produced from grapes growing on parcels of Trias marl, a Savagnin aged for 6 months in oak barrels and 30 months under "voile": the perfect symbiosis of fruit expression and the aromatic profile of vin jaune.
Vinified as an orange wine, this wine is produced from maceration of savagnin grapes for 6 months in 420-litre amphorae, followed by 3 months of maturation in barrels. Sulfur free and unfiltered.
Un blanc issu de diverses parcelles de vieilles et jeunes vignes de chardonnay sur sol calcaire caillouteux sur fond d'argiles : un terroir qui confère structure et tension au vin avec une belle élégance.
A forty-year-old vineyard on limestone soil and a subsoil of Lias marl, pinot noirs vinified in whole bunches in truncated wooden vats, with one year's maturation in barrels.
The small appellation Château-Chalon (50 ha) is located on the slopes surrounding the remarkable site of the eponymous village and is dedicated to the Savagnin grape variety vinified as a yellow wine: its exceptional marl terroir gives it the finesse and intensity of this type of vinification.