« These are living wines; they must be listened to, respected, handled and enjoyed with care. » 



Helpful tips for wine storage

The ideal cellar, cool, humid and dark, is a rare find in the city. You can always air-condition a wine storage room in your home, or even age your wines in an apartment storage space if your stock doesn't exceed a few hundred bottles. Here are some simple guidelines for the proper storage of your wine:

  • The optimal storage conditions for wine require : A temperature of 10-15 degrees Celsius, minimizing seasonal shifts 
  • 75% Hygrometry (humidity) 
  • As dark as possible

If your cellar is too warm, it can accelerate the aging of your wine. 

If it is too humid, mold can form on the cases and labels which can affect the taste of the wine.

Ideally, remove the bottles from their cases and store them on bottle racks, on their sides to keep the corks moist.

Wine from really good vintages should be left to mature a few years, or up to one or more decades. 

Quelques conseils pour la dégustation des vins

La mise en valeur du vin après son vieillissement demande aussi quelques attentions de service. 

Apres toutes ces années passées à se bonifier dans les futs de bois puis en bouteille, le vin va subir un passage à l’air qui doit lui permettre d’exprimer toute sa complexité (couleur, arômes et texture).

On peut utilement carafer un vin pour améliorer la perception que l'on en aura ; le passage à l'air oxygène le vin, développe le parfum, assouplit les tannins. 

Un carafage enlève un excès de gaz carbonique, une réduction éventuelle et dévoile la nuance de la couleur.

La carafe sert dans certains cas à décanter (retirer la matière en suspension) la bouteille pour servir un vin sans dépôt. 

Tous ces efforts exigent enfin, un beau verre, soit multi-usage avec avinage entre deux vins ou un type de verre par vin.